Foto: Nona Delgado - Col.laboradors del Bloc: Xavier Varela - Miquel Sala - David Duran de l'Agrupació Científico-Excursionista de Mataró

dimarts, 26 de juny del 2018

La paret de l'aeri de Sant Jeroni - Via TIM

Foto "dels coixos" amb en Gual, facilitada per en Josep Fatjó

L'octubre de 1948, la cordada del TIM de Sabadell, formada per Camarasa, Corominas, Alaix, Camp, Izquierdo i Gual aconseguien guanyar la part superior de la paret de l'aeri, seguint la vertical, ben definida i lògica esquerda, que uneix la Plaça de Catalunya, amb el cim de la paret. Per accedit a la cornisa transversal, baixaren per l'herbada canal, entre la Dent i la paret.


Un cop al mirador, es feien la famosa foto dels "coixos" per immortalitzar la gesta que acabaven de realitzar. Durant molts any la vàrem veure penjada a l'estació inferior de l'aeri. 
Com ho diria... era provocadora, motivadora, desafiant. 
Mentre pujàvem dintre de la cistella metàl·lica de l'aeri, repassàvem una i altre vegada la llarga esquerda, i ens identificàvem amb aquella colla de pioners.


Anys mes tard, el sabadellenc Carles Olivella, va incorporar en Gual a la foto (suposem que n'era l'autor) i ja vàrem tenir la cordada complerta. 


Per acabar l'historia, hem de dir que fou el 1941, que Pany i Farrera, arribaren a la 
Plaça de Catalunya, seguin una de les esquerdes de la part inferior de la paret.
Finalment, l'abril del 1953, la cordada Santacana, Morera i Farrera, en el transcurs de 3 dies d'escalada, aconseguia unir els dos trams i fer la ruta integral a la paret.

No fou fins l'any 1972, que Agustí Alarcón, Angel Vedo, Joan Chaparro (Chapi), Manuel Troya, J.L. Diaz i Antoni leiva, un actiu grup de nois de la Talaia de Vilanova i la Geltrú, repetiren aquest atrevit, històric i emblemàtic itinerari.

8 comentaris:

  1. Quan de temps sense notícies ! Estic molt content de que reprenguis les històries, sempre interessants i més en aquest cas per a mí que coneixia a molts d'aquests valents i intrèpits escaladors de casa.
    Ànims amb el blog, a seguir publicant Manuel.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Vaig seguir amb el Face... però es complicat trobar les entrades i he tornat als orígens !! i des d'aquí al Face, au. Gracies per seguir-nos, animes.

      Elimina
    2. L'has encertat, Manel!
      Als blogs es poden cercar i organitzar les entrades molt més fàcilment... i d'aquí al feisbuc!
      Sí senyor! Gràcies.

      Elimina
  2. Segur que no foren en Farnando Alvarez i Toni Perez els feren la primera autèntica ascensió, ja que ells posen el nurins per sortir de la cova i tots el altres anteriors els hi tiraben una corda per dalt ?

    ResponElimina
  3. jo crec que en Cesc te rao, nosaltres no vem poguer sortir perque s'ens va trencar la punta de burinador, en quant a l'equip dels "coixos" que ho expliqui algu que tingui mes coneiximent del tema, pero crec que tambe van nessecitar ajuda. salut, cor i muntanya!!

    ResponElimina
  4. Un de Sabadell m'ha comentat que els "coixos" varen poder sortir gracies a la quantitat d'herbes i branques, ??????
    No ho se, misteris Montserratins.

    ResponElimina
  5. Hello Everybody,
    My name is Mrs Sharon Sim. I live in Singapore and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of $250,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 3 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of $250,000.00 SG. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs Sharon, that refer you to him. contact Dr Purva Pius, call/whats-App Contact Number +918929509036 via email:(urgentloan22@gmail.com) Thank you.

    ResponElimina