Foto: Nona Delgado - Col.laboradors del Bloc: Xavier Varela - Miquel Sala - David Duran de l'Agrupació Científico-Excursionista de Mataró

dimarts, 24 de gener del 2012

Ernest Mallafré i Planella (1922-1946)

Seguint en la linea de donar a conèixer els escaladors montserratins, avui parlem d'un d'aquests homes que, sens dubte, el període de la darrera guerra civil i post-guerra, van marcar profundament.
Va néixer a Barcelona el 1922 i va morir, víctima d'un allau baixant del pic de Monastero (Espot), el darrer dia de l'any 1946. Tenia doncs, 24 anys. Esquiador, pirineista i escalador, sens dubte era estat un muntanyenc clau de la nostra història.

En els quatre requadres de la dreta, superant l'extraplom del Rave

A Montserrat, va aconseguir ascensions absolutes tan importants com La Bola de la Partió (nº 57), per la fissura de la Cara Nord i la bola somital, per la cara oest. Era el 20 d'octubre del 1940, l'acompanyaben Carme Romeu i Josep Piqué.
El 25 de maig del 1941 pugen per primera vegada al Gerro (nª1), amb Lincoln i Blasi. El 25 de juny del mateix any, supera amb Carme Romeu, F. Blasi i J.Piqué l'extraplom del Rave (nº 439), una odissea, per aquells temps.
El 7 de maig del 1942, fan la primera de la Nina (nº 106), usant un tronc apuntalat a la paret, per superar l'extraplom, maniobra que va exigir varis intents. L'acompanyaben Mª Antonia Simó, Vicenç Barbé i F. Blasi.

En el camp de la literatura va escriure el llibre "Escalada" -editat per Joventut- era un recull de les tècniques usades en aquell temps, a l'alta muntanya i l'escalada. Il·lustrat amb magnífics dibuixos de  Josep Artigues. No va poder veure la seva edició, que sortí a la llum l'agost del 1948, un any i mig mes tard de la seva mort.
Eren els temps de les cordes i esperdenyes de cànem, dels mosquetons de ferro, de les escarpes de 10/20 cm., i dels rap-pels amb Dulfer. Aquells si que eren uns "friquis".

3 comentaris:

  1. He pogut repetir vies d´en Mallafre, i en totes he quedat meravellat pel domini de la técnica que ja tenien fa mes de setanta anys. Molt be Manel per recuperar aquests personatges.

    ResponElimina
  2. Hola, bona tarde. Aquest llibre el vaig trobar als encants de Sant Antoni fa molts anys i per a mi, va ser la biblia de la escalada igual que el de Roca, hielo y nieve del Rebuffat i com dius tu es editat per la Editorial Juventud.

    Salut i bones escalades

    ResponElimina
  3. Era un escalador dels de veritat, no com nosaltres, que tots som una mica ¨maricas", molta assegurança i poca aventura...

    Hola Joan, no ens coneixem, benvingut al bloc. Guarda el llibre com un tresor, a part de les explicacions d'en Mallafré, hi han els dibuixos de l'Artigas (i d'aquest ja en parlarem més endavant)

    ResponElimina