Foto: Nona Delgado - Col.laboradors del Bloc: Xavier Varela - Miquel Sala - David Duran de l'Agrupació Científico-Excursionista de Mataró

dilluns, 13 de febrer del 2012

El Serrat de la Portella Superior

14 agulles formen aquest serrat que va des del Pas de la Portella fins el coll de Pallers. 
Per l'oest, es la continuació natural de la paret d'Agulles, per l'est, es flanquejada pel torrent de les Boïgues (Així l'anomenen Semir i Ribera en els seus planos de 1949 i 1975, respectivament).
L'Agulla principal es la Portella Superior (nº 17) que escalaren per primera vegada els membre del C.M. Barcelonès Colomer, Agras, Guarro, Prieto i Pàmias que seguiren els passos més evidents de la cara est, començant al cantell del Pas de la Portella, era el 1933 !Mítica ascensió¡
La vesant oest del serrat de la Portella Superior
El Dauet (nº 16), escalat per Vendrell, Ferrera, Baruta i Molina, el 1946. Un d'aquells VI sup. antics, que es mantingué durant molts anys.
Curiosa l'agulla dels Tres (nº 300), que també s'anomena de la CNT, per l'inicial dels tres primers ascensionistes, els mítics Capeta-Torras-Nubiola, coneixent-los, es molt d'ells l'equívoc que provoquen, era el novembre del 1951.
La nº 876, l'anomenem agulla d'en Dalmau, autor de la darrera guia de la regió. Ell l'anomena la "Catorze"
Des del cim de la Portella Superior, la visió del serrat es espectacular
però la nº 14 es la roca de les Vuit, i no cal crear confusions. Es més, la té ben merescuda, tan per la magnífica guia que ha fet, com per les primeres que ha obert a la regió (com el Punyalet).
Les darreres agulles del serrat les descriu molt be en Joan Miquel en la seva guia.
Si fem una mirada al sector de Pallers Free (nº 298) que s'aixeca sobre el mateix coll de Pallers. per la cara est,  hi ha un seguit "d'esportives" d'aparença força interessant.
Els Pallers Free (nº 298) marquen el final del serrat. La paret est i la Miranda dels  Pallers, s'alcen sobre
el torrent de les Boïgues
Al final d'aquesta cara est, la Miranda dels Pallers (nº 299) amb dues vies obertes ja ens aquests darrers anys. Els descubridors: Ramon Albert que obre el "Diedre" i J. Pla i R. Valor que obren "Regardem al Guarda" (un nom que ens agrada).

2 comentaris:

  1. Ostres! Quina feinada en pocs dies! Tot és culpa de la grip? Jo no dono a l'abast per llegir totes les entrades...
    El 'nano' ha quedat molt bé, molt 'guapo'! Salutacions!

    ResponElimina
  2. Prepara ascensió urgent a la Miranda de la Portella, no, no cal una via de la oest, prefereixo enbardissarme per la cara selvàtica. Collons la grip... m'ha deixat baldat.

    ResponElimina