Foto: Nona Delgado - Col.laboradors del Bloc: Xavier Varela - Miquel Sala - David Duran de l'Agrupació Científico-Excursionista de Mataró

dijous, 16 de febrer del 2012

Torrents, clots o canals de la regió de Les Agulles (i un parell de Frares Encantats)

Quan vaig començar aquesta "entrada" -jo en diria article, crònica, estudi, qualsevol cosa menys "entrada", però...- vaig pensar, per una vegada deixem-nos d'agulles conglomerades, intrèpides arestes o verticals parets i mirem Montserrat d'una manera mes planera. Mirem com la naturalesa lentament ha erosionat i traçat camins pel bell mig de les agulles, serà com un relax transitori.
"Relax transitori"?... !Mare de Déu, quin mal de cap¡... Planols, llibres, guies, articles, ningú no es posa de cor.
Ni els més antics ni els més nous. Tot-hom bateja al seu aire. Si tot Montserrat resulta igual... !quina feinada¡
Consulteu vosaltres i ja m'ho explicareu: Cabeza, Semir, Estivill, Ribera, Barberà, Rodés, Roig, Dalmau...
Per lo que he arribat a la següent conclusió:  Hem baso amb Cabeza i Semir i pessigo d'aquí i d'allà i el l'article -ai, no, l'entrada...- ha quedat com segueix.
En farem una descripció d'est a oest, del torrent del Lloro, no cal parlar-ne, tots el coneixem de dalt a baix i per cert, tot-hom el situa bé.
Continuant a l'oest, trobem el torrent del Trago, que per cert Brugarolas el situa correctament. Surt de sota el Morro Pla, passaa entre els serrats de Gallifol-Balmes a l'est i Mamelluda-Miranda de l'Alba a l'oest. Porta aigues al torrent del Lloro.
Per sota de la carena de la Miranda d'Agulles (nº 187) en vàrem parlar en una entrada anterior, hi ha aquest clot que comença sota el camí del Refugi a coll de Porc, Semir l'anomena clot del Cargol.
A la part alta de la regió i ha cinc canals quasi paraleles. La Canal Ampla, la que baixa del Portell Estret, tots la coneixem, una de les més recorregudes de Montserrat.
La roca de la Partió, sobre mateix del Refugi, que per això es diu de la partió, per que divideix les canals de la Coma Figuera i la d'en Pasqual. Es dedueix del mapa d'en Cabeza.
La canal de les Boïgues es la que baixa de la cresta somital de les Agulles, passa sota la Filigrana i la Miranda, recull aigues de totes les altres quatre i prossegueix, per sota el serrat dels Pallers, fins el mateix serrat de les Arnes. (Al tram final, Semir li diu canal dels Pallers, no n'estic segur, però ho deixo per un altre "entrada")
Topografia del mapa de l'ICC del 2010
Per acabar la canal dels Cirerers, es el clot que va per sota del serrat Portella Inferior-Figuereta. No tenia nom enlloc, l'hi he deixat amb aquest que Dalmau li donava a la canal de les Boïgues
Aquí us deixo tot això, ja sabeu, com sempre, dret a discrepar, i si teniu raó, corregirem esportivament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada