Foto: Nona Delgado - Col.laboradors del Bloc: Xavier Varela - Miquel Sala - David Duran de l'Agrupació Científico-Excursionista de Mataró

dimecres, 1 de febrer del 2012

Paret Nord dels Frares Encantats (sector central)

Foto: Maria Àfrica
Història viva de l'escalada montserratina aquest tram de la muralla nord dels Frares.
Entre totes les vies destaca l'esbèlta Aresta del Bisbe, que els membres del GAM del Club Muntanyenc Barcelonès, obren el 1959. Si hi posem la llista dels que hi treballaren, ja ho diu tot: Alegre, Anglada, Auqué, Boladeras, germans Cerdà, Guillamón, Feitrer, Lamarca, Raul Martinez, Pokorski, Pons, Riera i Ylla. 
En un contrafort al costat del Bisbe, Capeta i Nubiola, obren el 1954, un rocambolesc itinerari, que passa per dintre d'un gran pont de roca.
Però la que guarda les essències d'aquest tram de parets, es la via Asiàtica, que obriren membres del GEDE el novembre de 1957. Foren Guasc, Pérez, Maschio i Jaume Cerdà. Durant molts anys conservà el segell de via "tabú". Ignorem qui va trencar l'encanteri i feu la 2ª ascensió. Segueix la llarga i vertical fissura, ben visible.
En aquesta mateixa agulla, el 1974, Albert Iglésias i Jaume Casanovas, pugen tota l'aresta nord-est, Traçant un itinerari directe i atrevit que ha esdevingut clàssic.
Encara, l'any següent, J.C. Grisú i Juli Valera obren via, a l'esquerra de l'Assiatica, seguint la fissura que va a parar al peu d'un petit sostre, molt característic, al tram superior de la via. Fou durant el juny del 1975.
Tanquem aquesta curta ressenya de les ascensions  més antigues d'aquest tram de paret, amb la del primer dia de l'any 1980, en que el mataroní, Joan Ribas, obra en solitari l'aresta nord del Bastó del Frare. Una gran clàssica montserratina.

2 comentaris:

  1. Gracies company, si vosaltres el disfruteu, jo soc una mica més feliç, i ho soc molt, no et penssis....

    ResponElimina